Wat is een zorgverzekering?

In Nederland ben je verplicht om na je 18e een basis zorgverzekering af te sluiten. Welke zorgverzekeraar, welk pakket en hoeveel eigen risico je wil betalen ligt aan jou. Je mag dat dus zelf bepalen. In dit artikel bespreken we kort de belangrijkste aspecten rondom het afsluiten van een zorgverzekering en we gaan inhoudelijk in op wat een zorgverzekering is.

Wettelijk verplicht?

Zoals we al in de introductie hebben aangegeven, is elke volwassen Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Nederland kent op dit moment zo’n 24 verschillende zorgverzekeraars. Sommige zijn wat bekender dan andere, maar het gaat in principe om het zelfde, namelijk jezelf verzekeren tegen ongezien kosten voor je gezondheid.

Naast het afsluiten van een basisverzekering ben je overigens verplicht om het eigen risico -wat op dit moment op 385 euro per jaarkalender is- zelf te betalen.

Dit zijn de kosten die je maakt bij medicatie, ziekenhuisopname, consult bij een specialist en andere kosten in principe behalve het consult bij de huisarts, want die wordt vanuit de basisverzekering gedekt. De kosten die je voor het eigen risico maakt, kan je overigens niet declareren.

Om het eigen risico nog wat te verhelderen: stel je moet een MRI-scan laten maken. Het maken van een MRI-scan kostte ongeveer zo’n tussen de 500 en 800 euro. Als je het eigen risico nog niet hebt betaald, dan betaal je uit je eigen zak die 385 euro en vervolgens worden de overige kosten door je zorgverzekeraar gedekt.

Ik wil overstappen van zorgverzekeraar maar wat moet ik doen?

Het gebruik maken van de zorgverzekering vergelijken in 2021 van Zorgkiezer.nl kan je helpen bij het ori├źnteren van nieuwe zorgverzekeringen die goed bij je past. Hierin kan je zelf aangeven waarvoor je verzekerd wil worden en het systeem van Zorgkiezer is zodanig ingesteld, dat je alleen de relevante zorgverzekering te zien krijgt. Het platform laat overigens de goedkoopste zien en je kan makkelijk met een paar klikken een zorgverzekering afsluiten!