Een fietsverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Nederland is een echt fietsland: volgens recente cijfers beschikken wij Nederlanders gemiddeld over 1,3 fietsen per persoon! De fiets is een prettig en praktisch vervoermiddel en de fiets is voor veel mensen dan ook onmisbaar. Steeds meer mensen denken erover na om een fietsverzekering af te sluiten, maar waar moet je daarbij eigenlijk op letten? In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Verschillende soorten fietsverzekeringen

Fietsverzekeringen zijn er in verschillende soorten. De prijzen van de verschillende fietsverzekeringen lopen dan ook sterk uiteen. Bij de meeste verzekeraars heb je de keuze uit een aflopende fietsverzekering, een doorlopende fietsverzekering, verzekering met cascodekking en een fietsverzekering met dekking voor diefstal. Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om te kijken wat écht nodig is en om gebruik te maken van een verzekeringsvergelijker, zoals Vergelijkdirect.com. Zo voorkom je dat je onnodig teveel betaalt. 

Verschillende premies

Tussen verzekeringspremies kunnen grote verschillen bestaan. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er rekening gehouden met het type fiets (zoals een traditionele fiets of een e-bike), het model en de prijs die je voor de fiets hebt betaald. Wat sommige mensen niet weten, is dat er ook wordt gekeken naar je postcode. Woon je in een grote stad of in een studentenstad? Dan valt je premie over het algemeen hoger uit. Woon je in een relatief kleine stad of dorp? Dan betaal je in de regel minder. Tenslotte zijn er verzekeraars die bij het bereken van de premie rekening houden met de leeftijd van de verzekerde.

Samenvattend raad ik je dus aan om bij het afsluiten van een fietsverzekering goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden, om vervolgens te kiezen voor de verzekering die het beste bij jouw situatie past. Het is verstandig om daarbij gebruik te maken van een vergelijkingswebsite. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat je een ART-goedgekeurd slot moet gebruiken. Zonder zo’n slot, bieden verzekeraars namelijk geen dekking.